Frågor & Svar

Är armbandsuren äkta?

Ja, alla är precis vad de utges för att vara.


Hur kan så fina armbandsur vara så billiga?

Det här är inte armbandsur för samlare i vanlig bemärkelse. Eftersom de är renoverade för att återställas i ett så fint skick som möjligt. Urtavlan är oftast nymålad eller ersatt med ny. Ev. guldplätering är oftast helt ny. Boetten är polerad, rengjord med ultraljudstvätt, ibland syratvättad. Och vissa delar kan komma från ett annat armbandsur av samma märke. Så det kan t.ex. hända att boett, bakstycke och urverk kommer från tre olika klockor.
En hard core klocksamlare kan få blodstörtning för mindre... smile

Det här är märkesur från 1970-talet. Men med tanke på hur de är renoverade har de inte samma samlarvärde som orörda armbandsur i samma skick. Därav det attraktiva priset.

Det är bruksklockor för dig som gillar vintage eller 70-talsprylar. Eller vill ha ett unikt, snyggt och exklusivt armbandsur som du är rätt ensam om att ha. Till ett riktigt bra pris.


Hur lång är leveranstiden?

1 arbetsdag! Betalar du före 14.00 så skickas paketet samma dag (om inget annat anges vid den enskilda produkten). Och du har det dagen efter (eller nästföljande arbetsdag om du betalar på en fredag eller helgdag).
Armbandsuren skickas väl förpackade. Du kan välja tillägget Postens REK (=försäkrat och spårbart).


Finns det garanti eller ångerrätt?

Jepp, shit can happen... Om något mot förmodan skulle strula när du fått armbandsuret är det bara att skicka tillbaka. Då återbetalas vad du betalt. Eller så väljer du ett annat armbandsur.
Och ja, du kan ångra dig. Bara skicka tillbaka i samma skick och förpackning som du fick det och du får köpesumman tillbaka. No questions asked...


Är armbandsuren vattentäta?

De såldes som vattentäta på den tiden det begav sig. Men de är inte renoverade med trycktest, så hur mycket väta de klarar av idag efter 40 års användning är det ingen människa som vet. Du rekommenderas att inte utsätta ditt armbandsur för vatten.


Jag har ett armbandsur som behöver renoveras. Kan jag få det fixat här?

Nej. Däremot rekommenderas ett klockforum där du med all sannolikhet kan hitta någon som hjälper dig: http://klocksnack.se/


Mitt armbandsur har stannat!

Den frågan ställs rätt ofta. Oftast beroende på att köparen inte tänkt på att det inte är ett vanligt quartz-ur som drivs med batteri.
Alla armbandsur här är "The Real Thing" dvs med mekaniska urverk. Det innebär att de drivs med en fjäder som måste dras upp. Har armbandsuret varit liggande ett tag så tar kraften från fjädern slut. Vilket innebär att det stannar. Och då får man dra upp det igen.
Manuella armbandsur klarar en eller ett par dagar på en uppdragning. En automatisk armbandsur dras upp av dina handrörelser och fungerar så länge du använder den kontinuerligt.
Lär mer om hur du sköter en mekanisk armbandsur här: Bruksanvisning


Hur bra håller de tiden?

Det är 40 år gamla mekaniska urverk. Tidens tand tar ut sin rätt. Upp till någon eller några minuter plus eller minus per dag är godkänt för så här gamla armbandsur. Med detta sagt; Armbandsuren sålda här hos KlockanEtt.se håller tiden jättebra. Om inte, så är det en miss någonstans och det är bara för dig att returnera. Du kan välja mellan att få armbandsuret fixat, att köpesumman återbetalas eller så väljer du ett nytt armbandsur.
Över lag beror precisionen på många faktorer: t.ex. hur armbandsuret skakas, hur länge du har det på din arm respektive har det liggande still, temperatur m.m. Även hur armbandsuret är placerat (urtavla upp/urtavla ner) påverkar precisionen.


Kan jag välja armband?

Nej. Av praktiska skäl. Tilläggas kan att armbandsuren levereras med billiga armband (för att hålla nere priset).

(översättning från svenska av Google Translate)

Bruksanvisning

Mekaniska urverk

Alla klockorna här i butiken har mekaniska urverk. Det innebär att de drivs av en fjäder som måste dras upp. Det sköts manuellt och/eller automatiskt.
Klockorna är runt 40 år gamla och då hade batteridrivna Quartz-verk inte riktigt slagit igenom än.


Hur drar man upp en mekanisk klocka?

 • Kolla så att kronan är intryckt.
 • Vrid på kronan, oftast så snurrar du den medurs. Det känns ett visst motstånd åt ena hållet, känner du det så snurrar du åt rätt håll. Så fort det börjar gå lite tyngre så sluta dra annars kan urverket skadas.
 • Det är bra för fjädern i urverket att ibland få gå tills det är helt slut på kraft.

Dra upp klockor med självuppdragande mekaniskt urverk (automatiskt).

 • Om det är första gången du använder den eller om du inte har använd den på länge så måste den dras upp. Snurra runt kronan några varv och om den inte startar direkt så skaka på den lite.
 • Självuppdragande urverk drar upp sig själv om de används tillräckligt mycket. Men de kräver även att man drar upp dem ibland, men inte lika mycket som på en klocka som saknar självuppdragning. Om du inte rör på dig så det räcker ha som vana att dra upp klockan på kvällen. Hur mycket får du prova dig fram till.

Dra upp klockor med mekaniskt urverk (ej automatiskt).

 • Dra aldrig upp urverket får hårt då det kan skada urverket. Normalt så räcker det att dra upp klockan några varv för flera timmars funktion.
 • Om det är första gången du använder den eller om du inte har använt den på länge så måste den dras upp. Snurra runt kronan några varv och om den inte startar direkt så skaka på den lite.
 • Ha som vana att dra upp klockan vid läggdags så är chansen mindre att du glömmer att dra upp den.

Hur ställer man in tid, dag och datum?

 • Ställ in klockan mellan 6:30 och 7:00 när du ställer datum och veckodag.
 • För alla klockor gäller att du drar ut kronan fullt ut för att ändra tid.
 • På gamla klockor ska man ta för vana att "köra förbi" rätt ca 20 minuter, och sedan backa till rätt till. Ska du ställa in klockan på 15:10, så snurra på visarna till 15:30. Backa sedan till 15:10.
 • På Citizen med dag och/eller datum, drar du ut kronan ett halvt steg. Snurrar du kronan åt ena hållet ändrar du datum, snurra åt andra hållet ändrar du dag. Dra kronan fullt ut för att ändra tid, tryck in kronan helt och hållet när du är klar.
 • På Ricoh ändrar du datum med knappen ovanför kronan. Varje tryck ändrar en dag. Veckodag ändrar du genom att helt enkelt snurra på visarna tills rätt veckodag visas.

I mekaniska klockor finns mängder av metalldelar som det är av mycket viktigt att de samverkar på rätt sätt. Spiralfjädern är en av de känsligaste delarna. Om en klocka utsätts för magnetism, om du råkar lägga den på tex en högtalare så blir spiralen magnetisk och klockan går dåligt eller kanske stannar helt. Då bör klockan lämnas in till en urmakare som med hjälp av en avmagnetiserare kan ta bort magnetismen. Ofta kan det ibland vara svårt att helt bli av med magnetismen, därför är det smartast att inte utsätta klockan för magnetfält alls.

(översättning från svenska av Google Translate)

Kontakt

Har du frågor kontaktar du Bosse.
Facebooksidan || Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

(översättning från svenska av Google Translate)

Prenumerera på Nyhetsbrevet!

(översättning från svenska av Google Translate)

banner paypal