Litauiska Vostok-Europe har, namnet till trots, inga kopplingar till Ryssland

 
 

Användarbetyg: 5 / 5

Markera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktiv
 

Åldersbestämma

Att åldersbestämma en Vostok ner till rätt årtal är en i det närmaste omöjlig uppgift om inte årtalet står på urtavlan (som t.ex. på modeller tillägnade minnet av andra världskrigets slut). Eller om man har dokumentationen kvar från när klockan köptes.
De enskilda modellerna tillverkades i flera år, så om du hittar en klocka du sett på nån katalogbild från 1981 så kan din klocka lika gärna vara tillverkad 1985.
För klockorna i shoppen här på KlockanEtt.se gäller att om jag inte kan pinpointa ner rätt årtal för klockan (vilket man som sagt sällan kan) så använder jag mig av urtavlorna enligt nedanstående.
Om jag vet att en modell släpptes på 70-talet, skriver jag ”70-tal”, även om modellen kanske tillverkades under perioden 1978-1983 och jag inte har en aning om vilket år just den klockan är ifrån.
Klockor från Sovjet-eran som tillverkades de sista skälvande åren 1990-1991 sätter jag som 80-tal såvida jag inte hittar klockan i någon katalog från 90-91..
Rent generellt får man som sagt vara glad att man åtminstone kan avgöra vilken tidsepok klockan kommer ifrån.

Urtavlorna

urtavlor1Sovietunion till och med slutet av 1991, "сделано в CCCP”. Tillverkades för inhemsk marknad.

urtavlor4Sovietunion till och med slutet av 1991, ”Made in USSR”. Tillverkades för export. Lite ovanligare än klockor för hemmamarknaden.

urtavlor2Sovietunion till och med slutet av 1991, ЗАКАЗ МО СССР (Ordered by the Ministry of Defence of the USSR). Såldes bara i speciella butiker för militär personal. Definitivt ovanligare än klockor för den civila marknaden.

urtavlor3Ryssland från och med 1994- "сделано в России”

urtavlor5I mellanperioden Sovietunionens fall i december 1991 och Ryska federationens (Ryssland) bildande i december 1993 fanns det ingen landsbeteckning på urtavlan.

Åldersbestämma med hjälp av baksidan?

baksidaFörvisso kan baksidan berätta en del. Vissa baksidor tillverkades bara under vissa år och/eller för vissa modeller.
Men det finns i det närmaste obegränsat med begagnade baksidor till Vostok. Eftersom klockan inte har ändrats kan man använda en baksida från valfri Komandirskie från t.ex. 1984 på en valfri Komandirskie från t.ex. 1993.
Snackar vi samlarobjekt som vintage Rolex så ska det jädrar i min lilla låda vara originaldelar rakt igenom. Men Vostoks har aldrig räknats som ett exklusivt samlarobjekt. Har det uppstått förslitningsskador på glas, bezel eller baksida så är det bara att byta. Och i fallet baksida, ska man ändå byta kan man kanske välja en som ser lite fräckare ut…
Jag utvecklar detta resonemang i avsnittet ”Franken & Custom/Modd”.

Serienummer

serienummerDet är inte alltid det finns något nummer på baksidan av klockan. Det är helt ok. Ofta fanns det helt enkelt inte.
Om det finns nummer så kan de skilja på ett par sätt.
Är det bara fyrsiffrigt så är det beteckningen på urverket. T.ex. 2206. Vanligast på äldre klockor.
Är det ett längre nummer så säger det i praktiken ingenting. Varken om om modell, ålder eller något annat. Det är bara ett unikt nummer för att identifiera eller spåra en klocka vid kvalitetskontroll, garantiärende och liknande.
Den enda nytta du har av det serienumret är om du köper en klocka med originalhandlingar kvar. Då kan du kontrollera om serienumret på klockan överensstämmer med serienumret på garantihandlingen och därmed avgöra om de hör ihop.

Loggorna

loggorPå gamla klockor kan man avgöra om klockan är tillverkad före eller efter 1964. Då gjordes nämligen loggan om. 1942 -1964 bestod loggan på urverket av initialerna för Chistopol Watch Factory.
Ч = Chistopol
Ч З = Watch Factory
Från och med 1964 och framåt är det den välkända loggan som liknar en kusin till @-tecknet.


Tillbaka till innehållsförteckningen

Bilder med tillstånd från Watches of the USSR
Dela artikeln!
Pin It

banner paypal