Litauiska Vostok-Europe har, namnet till trots, inga kopplingar till Ryssland

 
 

Användarbetyg: 5 / 5

Markera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktiv
 

Replika

Hur otroligt det än låter, så finns det de som köper sin vintage Vostok från andra källor än KlockanEtt.se. Tänka sig... 😀
Jag hjälper dig undvika fällorna!

Att stöta på kopior är väldigt ovanligt. Under de år jag pysslat med Vostok är det först nu jag lyckats hitta en replika. Jag köpte den för att kunna göra den här guiden så du vet vad att titta efter för försäkra dig om att klockan du köper inte är falsk.


Relaterat
Franken - Fortfarande Vostok men inte original
Custom/Modd - Piffa till din Vostok


Falsk Vostok Bild 1

Bild 1

På kopian håller ikonen med fallskärm och flygplan inte alls den kvalitet i detaljer som originalet.

Typsnitten stämmer inte någonstans. Fel på siffrorna, fel på ordet Komandirskie och fel på ЗАКАЗ МО СССР längst ner på urtavlan.

Visarna är ett taffligt försök att likna originalet. Sekundvisaren är fel, men den skulle faktiskt ha kunnat komma från en äldre Vostok och bara varit utbytt. Men i detta fallet är det såklart inte så.


Falsk Vostok Bild 2

Bild 2

Det första som slår en är den oproportionerligt lilla kronan (knoppen man vrider upp klockan med). Till detta har alla Komandirskie med bezel (dykringen runt glaset) skruvad krona som på ett dykarur.

På grund av ett tunnare urverk ligger urtavlan djupare på kopian än på originalet.

Kopians bezel är tjockare än originalet. Originalet har tydligt sluttande ovansida medan kopians är nästan helt platt.

Rent generellt ser du att det är en mycket högre kvalitet och finish på originalet.


Falsk Vostok Bild 3

Bild 3

Det har aldrig tillverkats en Komandirskie med baksidan i ett stycke. Det är lite av Vostoks signum att baksidan består av två delar: Ett löst liggande bakstycke och en ring med vilken man skruvar ner bakstycket.

På originalet ser du även ett annat av Vostoks signum: Den breda, löst liggande, packningen. På kopian sitter det en o-ring i bakstycket (du ser den sticka ut i övre högra bilden). Det har aldrig funnits o-ring på någon Komandirskie.


Falsk Vostok Bild 4

Bild 4

Praktiskt taget alla Vostok urverk är byggda efter samma princip och ser därför nästan likadana ut i uppbyggnad. Det som skiljer är funktioner och de har därför olika beteckning. I dessa modeller av Komandirskie användes ett urverk som heter 2414A. På de flesta ЗАКАЗ har du tillägget 2412A SU. Dock, ibland finns det ingen beteckning alls på urverket (som du ser på bild 3). På Vostoks tillverkade efter 1994 är det mer regel att det inte finns någon beteckning på urverket.
Man ser ju direkt att det inte är samma urverk i kopian som i originalet. Men hur ska man som icke insatt i Vostok-världen kunna veta att det inte är ett Vostok urverk?
Så här: Alla Vostok urverk har en fräst logga väl gömd under balanshjulet. Ibland är den så svag att man måste använda lupp för att se den.


Tillbaka till innehållsförteckningen

Bilder med tillstånd från Watches of the USSR

Dela artikeln!
Pin It

banner paypal