Litauiska Vostok-Europe har, namnet till trots, inga kopplingar till Ryssland

 
 

Användarbetyg: 4 / 5

Markera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som inaktiv
 

Relaterat
Falska Vostok - Mycket ovanligt, men här lär du dig upptäcka en replica.


Franken

Det här är ett problem för samlare. Frankenklockor innebär att det är ett hopkok av olika klockor (syftar till Frankensteins monster). Typ boett från en Amphibian från 1987, urverk/urtavla/visare från en Komandirskie från 1993 och baksida från en Komandirskie från 1984.

Frankenklockor är illa sedda av signatur "klockentusiast och vän av ordning”. Personligen har jag lite svårt att uppröras. Så länge det inte handlar om rent bedrägeri.
Om man vill ha en cool rysk klocka och bara bryr sig om utseende och tillförlitlighet så ser jag inga problem med att man inte grottar ner sig i om klockan är 100% original.
En samlare kan bli lyrisk över en klocka där urtavlan som ser ut som sju svåra år, medan en normal människa (inte jag då, med andra ord… 😀) hade föredragit att få urtavlan utbytt till en hel och fin från en annan klocka.

Vad gäller Vostok så har de alltid akrylglas. Det är oundvikligt att det blir repor. Oftast slipar man bara, ibland sätter man in ett nytt glas. Klockans bezel tar också ofta stryk. Den kan man byta. Lösa urtavlor kan man också skaffa (tillverkade före 1991 är inte lätta att hitta men de finns). Visarna kan börja tappa färg, och då finns det nya att köpa.
Om något av detta är bytt, även om det kommer från en annan klocka, så ser jag inte det som franken. I min värld handlar det mer om att hålla sin klocka i skick.
Så länge det är delar som sålts och producerats av Vostok och så länge delarna är i rätt sammanhang, så ser jag inte detta som franken. Även om slutresultatet inte nödvändigtvis till 100% överensstämmer med hur klockan såg ut när den såldes.

På riktigt dyra klockor har nästan varenda del i varje enskild klocka ett serienummer. Vilket gör att man ner i detalj kan avgöra om det är original. Så är det inte med Vostok. Så har du två likadana Komandirskie där den ena har en urtavla i kanonskick men boetten är illa åtgången medan det är precis tvärtom med den andra, så är det förvisso i ordets rätta bemärkelse en franken om du gör en fin klocka av två. Men i det fallet hade inte ens en expert kunnat avgöra skillnaden och jag hade inte haft några problem att lägga en sådan klocka till samlingen.

Vill man vara absolut säker på att klockan man köper är exakt som den var när den såldes måste man titta i kataloger från Vostok. Det finns nämligen inget officiellt register över klockorna. (jag lägger upp gamla kataloger här på hemsidan allteftersom jag hittar dem…)

Så här ser jag på franken:
Om du tycker det är kul att pyssla med dina klockor och sätta ihop dem som du tycker ser bra ut, eller om du köper en klocka för att du gillar den, även om det råkar vara en franken: Well, good for you! Du ska ju ha en klocka för att DU gillar den. Låt inga original-talibaner stoppa dig!
Men att sälja en klocka under förespegling att det är 100% original när man vet att det i själva verket är ett hopkok, det går tokbort!

Klockorna i shoppen här på KlockanEtt.se är så långt jag kan avgöra vad de utger sig för att vara. Däremot kan jag inte garantera att t.ex. bezel eller visare blivit bytt under resans gång. Ibland kan man se på klockan att det troligen varit så. Om boett, bezel och urtavla visar tydliga spår av tidens tand, men visarna är som nya, då är det nog nya visare...

Äkta franken

Låter ju som en motsättning men faktum är att de finns.
I början på 90-talet och framförallt efter Sovjets fall, brottades fabriken med dålig ekonomi. Efter kollapsen av Sovjet fram tills bildandet av Ryska Federationen tillverkades nya urtavlor utan landsbeteckning. I övrigt gjorde ekonomin att man så långt det gick ville tömma lagret före nyproduktion. Så vad gäller boett, baksidor, bezel och visare var det ibland lite hela havet stormar. Överlag följdes den tänkta modellen, men låg där en hög baksidor tillverkade för en Komandirskie från 1988 med ett visst utseende när man monterade en ny Komandirskie 1993 som egentligen skulle ha en baksida med annat utseende, så var det bara att gilla läget. Man tager vad man haver…

Är man en hard core samlare som vill ha klockor från alla tidsperioder kan detta såklart leda till bekymmer. Har någon varit inne och pillat med klockan, eller är det ett original som levererades med ”fel” visare..? Det finns absolut noll möjlighet att kontrollera detta. Nada...

Modda

modd

Att modda (från modifiera) innebär att man hottar upp sin Vostok genom att byta lite till fräckare bezel, urtavla, baksida eller visare (och så klart armband). Tillbehören är i många fall inte tillverkade av Vostok. Det här gör inte att klockan blir falsk eller kan kallas franken, men man bör i ärlighetens namn tala om att den är moddad/custom om man ska sälja för det fall att köparen inte har koll. Det är ju trots allt inte en Vostok i originalutförande.

Det ena behöver inte utesluta det andra. Gamla klockor vill jag ha så nära original det går, nya Amphibian vill jag ha moddade.
Personligen tycker jag att man kan göra en Amphibian ordentligt mycket snyggare om man moddar den. Även om det ofta blir så att tillbehören kostar ungefär som själva klockan och ibland till och med mer…

Men mitt främsta skäl till mod är att det stör det mig gruvligt att det på en ny klocka som i sig är top noch super duper kvalitet, sitter bezel, armband och i vissa fall krona som inte alls håller samma kvalitet (även om jag vet det är för att hålla nere kostnaderna/priset).
Med t.ex. bezel i rostfritt stål med en insert i repfri keramik och ett kvalitetsarmband (samt vid behov en krona i stål) så blir hela klockan top noch super duper kvalitet. Och så blev det genast roligare...


Tillbaka till innehållsförteckningen

Bilder med tillstånd från Watches of the USSR
Dela artikeln!
Pin It

banner paypal