Litauiska Vostok-Europe har, namnet till trots, inga kopplingar till Ryssland

 
 

Användarbetyg: 5 / 5

Markera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktiv
 

Chistopol Watch Factory

Företaget Vostok kom till 1969. De hade då tillverkat Vostok armbandsur sedan slutet av 50-talet. Förvirrande? Jag reder ut begreppen. Häng med i svängarna…

I den lilla staden Chistopol (ibland ryska Tchistopol), Tatarstan, 100 mil öster om Moskva ligger sedan 1930-talet fabriken Chistopol Watch Factory. Huvudproduktionen bestod av instrumentklockor och armbandsur för militärt bruk.

Säger man Chistopol Watch Factory så vet de som är i Vostok-svängen att man menar fabriken som tillverkar Vostok-klockor. Men kanske inte lika känt är att den faktiskt hette Factory 835. Trots detta, fram till 1964 när Vostok-loggan som vi känner den kom till, så var faktiskt loggan initialerna för Chistopol Watch Factory (se mer i avsnittet "Bestämma ålder").
Jag vet inte om det var myndigheterna som hade nån ordning typ ”Namn: Factory 835 | Beteckning: Chistopol Watch Factory”. Det kan ju ha varit så enkelt att eftersom det var en klockfabrik i Chistopol så har den alltid kallats för, well, klockfabriken i Chistopol. Men i det kommunistiska systemet skulle ju allt vara, jag vet inte, anonymt? Fabrik 36, Skola 211 etc.
I Moskva låg First Moscow Watch Factory. Den fabriken var känd under namnet Poljot Factory. Här tillverkades Poljot klockor. Man kan väl gissa att samma princip som ovan, vilken det nu var, gjorde att fabriken hette en sak men kallades något annat.

Så Chistopol Watch Factory har kallats Chistopol Watch Factory i alla tider. Oavsett att den har bytt namn ett par gånger. Hösten 1941, under andra världskriget, evakuerades hela fabriken Second Moscow Watch Factory (второго Московского часового завода) till fabriken i Chistopol (det krävdes 170 lastbilar) och 1942 var de igång. Det här ser företaget själv som sin start och vi kan nog räkna med ett helt gäng jubileumsklockor när de fyller 80 år 2022.
Nån gång efter andra världskrigets slut flyttades de evakuerade delarna av produktionen tillbaka till Moskva och fabriken återfick sitt gamla namn, Factory 835. Men den kallades alltså Chistopol Watch Factory hela tiden.

I slutet av 50-talet tillverkade Factory 835 sin första klocka med namnet Vostok (som för övrigt betyder ”Öst”). The story goes att det var som hyllning till framgångarna för ryska rymdprogrammet med samma namn. Det var en världsnyhet när den första satelliten Sputnik 1 skickades upp den 4 oktober 1957. Det här var A Big Deal för ryssarna och det är väl rimligt att tro att Factory 835 tog beslutet om klocknamnet då och att den första klockan kom runt 1958.

Gammalt 2-min tv-reportage på Vostok-fabriken

Nästa betydelsefulla steg för Factory 835 kom den 12 april 1961. Yuri Gagarin blev förste människan i rymden. Om Sputnik 1 var a big deal för ryssarna så kan man väl säga att de ”lost their shit" av stolthet över denna bedrift. Som så mycket annat vad gäller Vostok-historiken har jag inte hittat officiella uppgifter men enligt sägnen tog Factory 835 fram en klocka till Gagarins ära. Ett precisionsur. Det finns en klocka som heter Vostok Precision, med det första kronometerklassade urverket i Sovjet, som kom ut i början av 60-talet. Det verkar rimligt att tro att det finns ett samband och att storyn stämmer, men jag har inte hittat några hårda fakta som bekräftar det.

I vilket fall, klockan blev en succé. Dess enastående kvalitet resulterade i stora guldmedaljen på Leipzigs internationella mässa. Man kan väl utgå från att det var detta som i som tur resulterade i att Kreml fick upp ögonen för Factory 835 och 1965 blev fabriken officiell leverantör till Sovjets försvarsdepartement.
Vilket i sin tur resulterade i skapandet av den ikoniska klockan Vostok Komandirskie (Командирские som betyder "Befälhavare”). Klockan blev en omedelbar succé hos militär personal på grund av dess tillförlitlighet och praktiska egenskaper.
Namnet Komandirskie var i sig inte nytt. Poljot Factory hade tidigare tillverkat en klocka som hette Poljot Komandirskie.

Nästa milstolpe vad den lika ikoniska Vostok Amphibian som kom 1967, Sovjets första dykarur med utlovad vattentäthet till 20ATM/200M och endast tillgänglig för militärer. Flera astronauter bar Amphibian under sina rymdfärder.

På 1970-talet, i samarbete med företaget GLAVCHESPROM, utvecklades en speciell modell av Amphibian avsedd för undervattensoperationer på upp till (ner till?) 300 meter.

1975 var en Amphibian för första gången en del av utrustningen på en rymdexpedition. Flygingenjören Georgy Mikhaylovich Grechko bar en Amphibian under sina 29 dagar på rymdstationen Salyut-4.

Factory 835 har som sagt gett sina klockor namnet Vostok sedan slutet av 50-talet men det var inte förrän 1969 som företaget faktiskt officiellt bytte namn. Så företaget heter alltså sedan dess Vostok men frågar du praktiskt taget vilken ryss som helst vem som tillverkar klockan Vostok, så svarar de Chistopol Watch Factory. Och du ser fortfarande ”Made by Chistopol Watch Factory” i beskrivningen för Vostok-klockor.


Fotnot: Vostok-Europa är en fristående företag i Litauen som använder Vostok urverk men delarna i övrigt tillverkas inte av Vostok i Ryssland.

Bilder med tillstånd från Watches of the USSR
Dela artikeln!
Pin It

banner paypal