Litauiska Vostok-Europe har, namnet till trots, inga kopplingar till Ryssland

 
 

Användarbetyg: 5 / 5

Markera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktiv
 

Om sidorna

Många köper en klocka, vare sig det är en vintage eller ny, av det enkla skälet att de tycker om den. Och så är det inte mer med det.
Andra, som jag, tycker att det ger en extra dimension om det finns lite att veta kring klockan. Det ena är inte mer rätt än det andra, men de här sidorna riktar sig till dig som vill veta mer...

Att skriva en "avhandling" om Vostok är en grannlaga uppgift. För riktigt dyra och exklusiva samlarur kan man nästan spåra att skruven till balanshjulet tillverkades första veckan i mars 1972, strax före fikapaus en molnig tisdag. (nåja...)

Så icke med Vostok. Det finns en väldigt begränsad officiell information, i övrigt är det man hittar på nätet inte garanterat korrekt, varken i allmänhet eller för de enskilda klockorna i synnerhet.
Nätet är fullt med förståsigpåare (sådana som jag...) som påstår både det ena och andra. Men trots att man nördar ner sig som jag gjort är det många gånger omöjligt att veta om en uppgift är fakta eller bara en vedertagen historia. Eller ens om det egentligen är så där vansinnigt vedertaget när allt kommer omkring...
Här på sidorna har jag vägt all information jag fått mig till livs. Och försöker ge en så överskådlig och korrekt bild som möjligt. Vill dock för säkerhets skull säga att jag - trots att jag är Skåning - kan ha fått saker och ting om bakfoten (rätta mig gärna om du hittar fel som du kan styrka med fakta). Men det är oavsett en källa att ösa kunskap och information från.

Vissa saker är lätta att kontrollera. Vad betyder ЗАКАЗ? Vad betyder modellnumret? Vad heter de olika urverken? Men många frågor ger ett helt spektra av svar.
Två vanliga frågor "out there" är "Är min klocka original?" och "När tillverkades min klocka?". Den vanligaste frågan jag får är "Vad betyder motivet på urtavlan?".
På de kommande sidorna ger jag lite verktyg för att reda ut det hela. Men det här är trots allt mest att betrakta som översiktligt om Vostok klockor. Framöver kommer jag att lägga in mer specifika texter. T.ex. det där med samarbetet Vostok och Italien. Vad var det om? (här finns några riktigt coola samlarobjekt som jag hoppas kunna lägga vantarna på nån dag)
Och Vostok Dessert Shield? En rysk klocka som hyllar amerikanska trupper med amerikansk flagga och allt..? What..?
Storyn om Zissou. Och ligger det något bakom den i det närmaste kult-förklarade Scuba Dude..?
Även de sidor jag lagt upp saknar lite som jag lägger in när jag är klar med texterna. Det blir även mer bilder i texterna.
Prenumerera på Nyhetsbrevet om du vill få besked när jag gör nya inlägg.

En gömd juvel

Trots en kanske undanskymd tillvaro i folks medvetande är Vostok ett av världens mest sålda klockmärken. Deras urverk är erkända för att vara bland världen bästa och mest pålitliga med många priser och utmärkelser.
En sak som skiljer urverket i jämförelse med riktigt dyra klockor är att Vostok inte håller tiden på sekunden. Redan som nya slår de på -20/+60 sekunder om dagen. En Omega 8500-fantast hade fått akut blodstörtning om hans klocka diffat så katastrofalt...
Urverken är heller ingen vacker syn för ögat. Inget extra för att försköna här inte...
De är byggda för att fungera i evigheters evigheter. Varken mer eller mindre.

Min personliga uppfattning är att den främsta anledningen till att det snackas så lite om Vostok är att de är ”billiga klockor”. Om vem som helst har råd att köpa klockan så skapas det helt enkelt ingen status kring märket. Och ordet ”billig” betyder ofta både lågt pris och antydan till sämre kvalitet. I Vostoks fall gäller bara det förstnämnda. Jag skulle istället för ”billigt” använda ”otroligt prisvärd”.

En Rolex Submariner kan kosta i runda slängar 100.000 kronor. En Vostok Amphibian kostar i lika runda slängar ca en (1) procent av det. Inte kan väl en så ”billig" klocka vara nåt att hänga i julgranen..?
Faktum är att det är den. Som seriöst dykarur betraktat är en Amphibian helt likvärdig en Submariner. Fast utan prestigen då…

De flesta Vostoks har ett egenartat utseende. Så även om du inte kan sitta och flasha med en dyr klocka i baren, så blir den lätt a conversation piece. Och efter att lusläst dessa sidor har du verkligen en historia att berätta…

Trots att Vostok är en volymklocka som sålts i miljoners exemplar, är det en lite exotisk och udda fågel. Och tack vare att den har så lågt pris så blir det ofta så att har man köpt en, så köper man snart en till. Och innan man vet ordet av så är man en samlare…

Vostok själv beskriver sina klockor som "Europeisk kvalitetsstandard till ryska priser”.
De är byggda för att fungera vid vilken temperatur som helst, i alla miljöer oavsett hur aggressiva, de tål chockstötar och överbelastning. Urverken har aldrig avvikit från det klassiska systemet med så kallad schweizisk ankargång.
Företaget/klockorna har tilldelats ett dussintal internationella och ryska diplom och utmärkelser. Bland andra "Commercial Prestige" (Frankrike), "Diamond Star" (Mexiko), "Golden Globe" (Danmark), "Golden Eagle" (Tyskland).

Klockornas finish

Det verkar som Vostok jobbat efter principen att det som är viktigt ska vara av högsta kvalitet. Annat kan vi spara in på.
Dykaruret har en boett i rostfritt stål. I övrigt används mycket förkromad eller pläterad mässing. Detta gör att klockorna kan se lite luggslitna ut när krom/plätering börjar släppa efter några års användning och hantering.
Den klassiska Komandirskie har kallats klockvärldens Kalashnikov. Du kan köra över den med stridsvagn på daglig basis. Den kommer rätt snart att se ut som den blivit överkörd av en stridsvagn på daglig basis. Men den bara fortsätter att fungera som den ska. År ut och år in.
En annan sak som kan verka lite tacky är att klockorna har akrylglas. Detta är dock inte fråga om kostnadsbesparing. Glaset på dykaruret är extra tjockt och togs fram av Vostok. Det är helt enkelt en del av Vostok-ingenjörernas geniala lösning för att göra Amphibian vattentät till 20ATM/200meter.

Jag återkommer mer i detalj om klockorna lite senare. Först lite historik.


Tillbaka till innehållsförteckningen


Fotnot: Vostok-Europa är en fristående företag i Litauen som använder Vostok urverk men delarna i övrigt tillverkas inte av Vostok i Ryssland.

Bilder med tillstånd från Watches of the USSR
Dela artikeln!
Pin It

banner paypal