Litauiska Vostok-Europe har, namnet till trots, inga kopplingar till Ryssland

 
 

Användarbetyg: 4 / 5

Markera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som inaktiv
 

Om "ЗАКАЗ МО СССР"

Vostok ЗАКАЗ МО СССР

Vostok ЗАКАЗ МО СССР

Ett eftertraktat samlarobjekt är Vostoks med beteckningen "ЗАКАЗ МО СССР" på urtavlan. Det står för "Beställd av Försvarsministeriet för Sovjetunionen".

En allmän missuppfattning är att dessa klockor var speciellt tillverkade för att användas i fält, men faktum är att det i praktiken var samma klockor som såldes på privata marknaden. Redan när Vostok utvecklade modellen Komandirskie i mitten på 60-talet så var det på beställning från försvarsministeriet med specifikationer att vara tålig utöver det vanliga.

Skillnaden ligger i att Vostok mest tillverkade klockor för civila marknaden och försvarsdepartementet ansåg av någon oklar anledning att de ville ha en egen "kollektion".


Realterat
Se om jag har några ЗАКАЗ till salu för tillfället: Kategori ЗАКАЗ

Klockorna erbjöds till försäljning till militär- och försvarspersonal och deras familjer i speciella butiker på militärbaser, Voentorg, och i några större städer. För att få köpa var man tvungen att legitimera sig med militärt ID.
De såldes för privat bruk, inte för någon specifik militär användning. De var dock omåttligt populära hos aktiva soldater, sjömän eller flygare. Även om de inte köpte klockorna att använda för sina arbetsuppgifter.

3AkA3 på urtavlan berättar således egentligen inget annat om klockan än att den sålts i en butik som drevs av försvarsdepartementet. Det som gör att de är attraktiva för samlare är att det tillverkades betydligt färre ЗАКАЗ än modeller för civila marknaden och är därför svårare att hitta i gott skick.

Det finns ЗАКАЗ med de Vostok-typiska figurerna på urtavlan, som t.ex. en stridsvagn. Men de flesta ЗАКАЗ har bara Vostok-loggan, en röd stjärna och namnet Komandirskie på urtavlan.

Tidiga ЗАКАЗ från 60- och 70-talet hade texten Чистополь (Chistopol) på urtavlan. Jag gissar att detta var före Vostok satsade ordentligt på Komandirskie för civila marknaden, för dessa har alla markeringen "ЗАКАЗ МО СССР" på urtavlan.
Det var först på 80-talet som Vostok började tillverka Komandirskie i den modell som vi vanligtvis förknippar med just Komandirskie. Med bezel (dykarring) och en uppsjö av boetter.

Även om alla ЗАКАЗ är intressanta som samlarobjekt, så rankas Chistopol-klockorna högre än 80-talarna ur samlarhänseende.


Exempel på ЗАКАЗ jag sålt här på KlockanEtt.se:
 

ЗАКАЗ Chistopol 60-/70-tal

Vostok ЗАКАЗ МО СССР


ЗАКАЗ Chistopol 70-tal

Vostok ЗАКАЗ МО СССР


ЗАКАЗ Chistopol 70-tal

Vostok ЗАКАЗ МО СССР


ЗАКАЗ utan figur på urtavlan 80-tal

Vostok ЗАКАЗ МО СССР


ЗАКАЗ med figur på urtavlan 80-tal

Vostok ЗАКАЗ МО СССР


ЗАКАЗ Jubileumsklockor 1985

Vostok ЗАКАЗ МО СССР

 

Tillbaka till innehållsförteckningen

Bilder med tillstånd från Watches of the USSR

Dela artikeln!
Pin It

banner paypal