Litauiska Vostok-Europe har, namnet till trots, inga kopplingar till Ryssland

 
 

Användarbetyg: 4 / 5

Markera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som inaktiv
 

Vostok Desert Shield - Bakgrund

Det här är något så osannolikt som en hyllningsklocka tillverkad av Sovjet-ägda Vostok med ärkefienden Amerikas flagga på urtavlan.

Det är en av de mest historiskt intressanta Vostoks. Klockan hyllar framgångarna för samarbetet mellan USA och Sovjetunionen i den militära operationen med samma namn under första Gulfkriget (Kuwaitkriget).
Klockorna såldes till militär personal, men många gavs som gåva till trupper stationerade i Saudiarabien.

Idén till Vostok Desert Shield kom från ett amerikanskt företag som heter Timepeace under en - ska vi säga - intressant period i förhållandet mellan USA och Sovjet.
Bortsett från det egendomliga i att se "Tillverkad i Sovjetunionen" i samband med amerikanska flaggan på urtavlan är det ett utmärkt exempel på Glasnost, en politik som uppmuntrade öppenhet och reform i det tidigare mycket stängda Sovjetunionen.
Klockan, tillverkad på en Sovjetfabrik, beställd av ett företag från Beverly Hills, möjliggjordes av Mikhail Gorbatsjovs reformistiska politik. Det gör Vostok Desert Shield till ett stort memento i det lilla formatet, av internationell geopolitik.


Realterat
Se om jag har några Vostok Desert Shield till salu för tillfället: Sök Vostok Desert Shield

Klockorna

Den första Desert Shield kom 1991 och tillverkades sedan i olika modeller fram till 2005. De finns som Amphibian, Komandirskie och Cadet.

De ur samlarhänseende mest eftertraktade Desert Shield, och därmed dyraste, är så klart de första som kom ut. De skiljer sig på ett par punkter från den fortsatta produktionen där klockan blev en egen modell hos Vostok.
Dessa första modeller, Vremir series 1, räknas som beställningsjobb från Timepeace. De hade därför inte Vostoks logga på urtavlan och baksidan var speciell med lökkupol (fanns i två varianter) och det varumärke Timepeace använde, Vremir (se bilden överst på sidan).

När Vostok tog över Desert Shield tillkom Vostok-loggan på urtavlan och Vostoks vanliga baksidor användes. Precis om för övriga Vostoks kan man på urtavlan avläsa tidsperioden för när klockan tillverkades. Fram till Sovjets kollaps stod det Made in USSR (har faktiskt inte sett någon där det står på ryska сделано в CCCP), i mellanperioden fanns det ingen landsbeteckning och efter bildandet av Ryssland står det сделано в России (har inte sett någon på engelska Made in Russia).

Vostok Desert Shield


Ur samlarhänseende är det egentligen bara Desert Shield från före Ryssland som är intressanta. Vremir series 1 är svårast att hitta och ligger högst i pris, därefter kommer klockor med Vostok-logga och "Made in USSR".
Klockor från mellanperioden (utan landsbeteckning) ser jag fortfarande som "riktiga" Desert Shield, och de är lättare att hitta till hyfsade priser.
Klockor tillverkade efter 1995 är mest kuriosa och är inte mer värda än andra Vostoks.
Som samlare är lite givet att ha en Desert Shield från USSR eller mellanperioden i samlingen.


Vostok Desert Shield

 


Tillbaka till innehållsförteckningen

Bilder med tillstånd från Watches of the USSR
Dela artikeln!
Pin It

banner paypal