Litauiska Vostok-Europe har, namnet till trots, inga kopplingar till Ryssland

 
 

Användarbetyg: 2 / 5

Markera som aktivMarkera som aktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

 

Om Vostok Amphibian Scuba Dude

Det finns en del ikoniska Vostoks som Zissou och Desert Shield. Men den mest ikoniska av alla ikoniska: Vostok Amphibian Scuba Dude. Med den karaktäristiska dykaren på urtavlan.

Det är inte särskilt svårt att få tag i en Scuba Dude. Den första kom på 70-talet (kanske, se nedan) och har fortsatt tillverkas sedan dess. Den är fortfarande i produktion. Men trots att Scuba Dude som sådan inte är särskilt unik så är det lite givet att ha en i samlingen. Ingen klocka representerar Vostok bättre än en Scuba Dude.

Som jag förstått det är det första Amphibian med motiv på urtavlan. Historien bakom är höljd i dunkel. Det finns ingen officiell förklaring till varför de valde dykaren på urtavlan. Eller ens när första Scuban kom ut.


Realterat
Se om jag har någon Scuba Dude till salu för tillfället: Sökord: Scuba Dude
Läs historien om Vostok Amphibian: Blogg: Om Vostok Amphibian

Forskar man lite hittar man en kalender från 2002 som visar de olika modellerna efter årtal. På nedanstående bild ser man en Scuba med Tonneau-boett som ska representera klockor utgivna 1972-1976. Om kalendern gavs ut av Vostok får man väl lita på det. Men om det bara är någon som ville göra en cool kalender så tillåter jag mig att vara lite skeptisk. Det finns ingen landsbeteckning på urtavlan. Alla Amphibian tillverkade 1992 eller tidigare hade landsbeteckningen CCCP på urtavlan. Det gängse är att det bara är Vostok tillverkade under mellanperioden, 1993-1994, som var utan landsbeteckning. Å andra sidan, mig veterligt gjordes inga Tonneau under den perioden. Förvirringen är med andra ord total...😀

Vill man ha en lite säkrare datering så dök Scuban upp i Vostoks kataloger första gången 1980. Här är det Vostok som gett ut katalogen och klockan har som sig bör CCCP på urtavlan.

Oavsett, Scuba Dude is The Thing! Klart du ska ha en!

 


kalender katalog

 

Tillbaka till innehållsförteckningen

Bilder med tillstånd från Watches of the USSR
Dela artikeln!
Pin It

banner paypal