Litauiska Vostok-Europe har, namnet till trots, inga kopplingar till Ryssland

 
 

Användarbetyg: 4 / 5

Markera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som inaktiv
 

Personligen vurmar jag för klockor från Sovjet-tiden, CCCP-klockor. Vissa kanske tilltalas av det politiska i det hela. Jag tillhör inte den skaran…

För min del är det på grund av att Sovjet inte finns längre. Det kan aldrig någonsin tillverkas en sovjetisk klocka igen. Så de finns bara i ett begränsat antal. Och ju längre tiden går, desto färre exemplar i gott skick går det att hitta.
Sortimentet för 80-talsklockor är rejält. Bestämmer man sig för att ha en var av alla urtavlor som gavs ut så har man att göra ett tag…
Sortimentet för 70-talsklockor är inte lika brett och lite svårare att få tag i.
60-talsklockor, för att inte snacka om 50-talet, är redan väldigt svåra att hitta i samlarbart skick.

Klockor tillverkade i den s.k. mellanperioden 1992-1993 (efter Sovjet-kollapsen men före bildandet av Ryska Federationen) kan väl ha ett värde i sig. Men eftersom man inte kan vara 100% säker på om det är någon som varit inne och pillat i klockan eller om den levererades med ”fel” visare (läs mer i avsnittet ”Falska Vostok?”), så känns det litet osäkert som samlarobjekt.

Ur samlarhänseende var klockor från 1994 och framåt i mångt och mycket bara en fortsatt produktion av det som gavs ut på 80-talet. Vissa jubileumsutgåvor kan dock vara av intresse för samlingen.

Man kan samla på CCCP-Vostok (Sovjet-eran), man kan specialisera sig på ett årtionde. Man kan inrikta sin samling på Amphibian, att få en Komandirskie av varje motiv på urtavlan, bara samla på Vostok med urverket 2209, Komandirskie i militärstuk, Komandirskie dress watches, Komandirskie Victory, Komandirskie 3AKA3... Ja, du fattar…

amphibian1969Det finns såklart Vostok som kostar seriösa pengar. Som t.ex. förstautgåvan av Amphibian. Eller som den på bilden här bredvid. En Amphibian NVCh-30ATM från 1969 i mint condition och med originalbox. Och som grädde på moset så vet vi vem som ägde den (han hette överstelöjtnant Dehtyaryovu). På dylika klockor drivs priset upp inte bara av att de är gamla Vostok utan även för att de är av intresse för alla samlare av unika klockor. Eller unika saker i största allmänhet för den delen.

Vill du ha en riktigt snygg samling som är en utmaning att få ihop, ska du leta efter NOS-klockor. NOS står för New Old Stock. Det är för det mesta klockor som har använts som visningsexemplar i klockbutiker. De har av någon anledning inte sålts och blivit liggande i nån låda på lagret och hittats först långt senare.

NOS kan bära spår av att ha plockats upp och ner i originalasken, men är alltså i praktiken sprillans nya klockor som kan vara både 20 och 40 år gamla. NOS kostar av naturliga skäl betydligt mer än vanliga begagnade Vostoks.


[Nedan kommer jag att fylla på med klockor som jag anser sticka ut lite och/eller är svåra att få tag i. Och därför platsar i en samlingsbox. Prenumerera på Nyhetsbrevet om du vill få besked när det kommer nya inlägg.]


Tillbaka till innehållsförteckningen

Bilder med tillstånd från Watches of the USSR
Dela artikeln!
Pin It

banner paypal