Fri frakt på allt!

📌 Är din favorit såld? Skicka ett mail till wishlist@vostokworld.com och skriv klockans #-nummer (typ #287) så blir du meddelad om/när jag fixar igen. Inget köptvång för att du visat intresse. Favoriter som fylls på kommer även i Nyhetsbrevet

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

Otroligt prisvärda klockor!

I korta drag kan man sammanfatta anledningarna till den låga prisbilden så här:

Låga löner och svag valuta

Sovjet/Ryssland låg väl inte i bottenskiktet vad gäller löner, men tillräckligt lågt för att rejält påverka priset.
Den ryska valutan har aldrig varit särskilt stark. Att importera material var dyrt. Så långt det bara gick användes inhemskt material. Därmed inga problem med valutan och, som sagt, låga löner...

Material

De flesta boetter till Komandirskie är av förkromad eller pläterad mässing. Samma gäller nästan alla bezles (dykarringen runt glaset).
Glaset är av akryl istället för ett dyrt typ safirglas.
Boetten till dykaruren är av rostfritt stål. Men de nöjde sig med en kvalitet på stålet som mötte kravlistan.
Kort sagt så användes material som "gjorde jobbet". Att t.ex. använda 10 gånger dyrare stål när man inte behövde var helt enkelt onödigt.
Dessa val av material har en drastisk betydelse för klockans pris.

Utveckling

Grundkonceptet till material och urverk har knappt ändrats alls sedan 60- och 70-talet. Att göra nytt utseende på urtavlor och formar för nya boetter är bagateller i sammanhanget.
Forskning, utveckling och marknadsundersökning är poster som står för en stor del av priset på klockor som SEIKO, Omega, Rolex etc.
Utan dessa kostnader kan man sälja klockorna till väsentligt lägre priser.

Massproduktion

Vostok har alltid producerat gigantiska mängder klockor. Med få delar och praktiskt taget samma delar i klockorna sedan 70-talet, allt producerat in-house, och säkra leveranser till försvaret, allt sammantaget gör att Vostok har otroligt mycket lägre kostnader än andra klockproducenter.

Praktiskt taget noll marknadsföring

Vostok har aldrig försökt framstå som hip. Jag skulle tro att det är mest vi Vostok-nördar som tjatar om att Vostok Amphibian som dykarur betraktat håller samma tillförlitlighet som Rolex Submariner. Ryssarna själva konstaterar mest att de behövde ett dykarur som klarade av utbåtsräddningar under svåra förhållanden på 200 meters djup. Och en annan klocka för soldater som höll för whatever den utsattes för. Så då tillverkade de sådana. Och så är det inte mer med det...
Vostok har gjort kataloger för att visa vilka klockor som finns tillgängliga. I övrigt - nada... Inga flashiga billboards eller annonser i tv eller tidningar.
Ryssarna själva ser inte Vostok som något prestigefyllt märke. Klockor som höll och oförtrutet bara fungerade, inte bara för militärer utan även som "beaters" för vanligt folk, gjorde att de så att säga sålde sig själv.


Tillbaka till innehållsförteckningen

Bilder med tillstånd från Watches of the USSR
Dela artikeln!
Pin It

banner paypal