Litauiska Vostok-Europe har, namnet till trots, inga kopplingar till Ryssland

 
 

Användarbetyg: 5 / 5

Markera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktiv
 

Otroligt prisvärda klockor!

Produktutveckling

Det utan jämförelse största anledningen till det låga priset är produktutveckling. Eller snarare avsaknaden därav.
Vostok byggde ett synnerligen kompetent dykarur på 60-talet. Varför ändra ett vinnande koncept..?
En nytillverkad Vostok är byggd efter samma koncept som från början. Ev. sliten maskinpark har väl blivit utbytt till någon mer precisionsduglig dito. I övrigt har det inte hänt något. Nya urtavlor är en baggis i sammanhanget.

Utan att ha spenderat en förmögenhet på produktutveckling kan Vostok fortfarande sälja certifierade dykarur till i sammanhanget skamlösa priser.

Massproduktion

Vostok har alltid producerat gigantiska mängder klockor. Med få delar och praktiskt taget samma delar i klockorna sedan starten, allt producerat in-house, och säkra leveranser till försvaret, allt sammantaget gör att Vostok kan sälja sina klockor till priser som hade skickat vilken annan tillverkare av kvalitet-dykarur som helst till konkurs...

Praktiskt taget noll marknadsföring

Vostok har aldrig försökt framstå som hip. Jag skulle tro att det är mest vi Vostok-nördar som tjatar om att Vostok Amphibian som dykarur betraktat håller samma tillförlitlighet som Rolex Submariner. Ryssarna själva konstaterar mest att de behövde ett dykarur som klarade av ubåtsräddningar under svåra förhållanden på 200 meters djup. Och en annan klocka för soldater som höll för whatever den utsattes för. Så då tillverkade de sådana. Och så var det inte mer med det...
Vostok har gjort kataloger för att visa vilka klockor som finns tillgängliga. I övrigt - nada... Inga flashiga billboards eller annonser i tv eller tidningar.
Ryssarna själva ser inte Vostok som något prestigefyllt märke. Klockor som höll och oförtrutet bara fungerade, inte bara för militärer utan även som "beaters" för vanligt folk, gjorde att de så att säga sålde sig själv.

Material

De flesta boetter till Komandirskie är av förkromad eller pläterad mässing. Samma gäller många bezels (dykarringen runt glaset).
Glaset är av akryl istället för ett dyrt typ safirglas.
Boetten till dykaruren är av rostfritt stål. Men de nöjde sig med en kvalitet på stålet som mötte kravlistan.
Kort sagt så användes material som "gjorde jobbet". Att t.ex. använda 10 gånger dyrare stål när man inte behövde var helt enkelt onödigt.
Dessa val av material har en drastisk betydelse för klockans pris.

Intro-bilder med tillstånd från Watches of the USSR
Dela artikeln!
Pin It

banner paypal