Litauiska Vostok-Europe har, namnet till trots, inga kopplingar till Ryssland

 
 

Användarbetyg: 5 / 5

Markera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktiv
 

Vill du samla Vostok?

Låt oss jämföra med att du vill få ihop en klocksamling på tio 80-tals Rolex Submariner (som ju är Amphibians brother from another mother). Missförstå mig inte; Jag hade lätt käkat taggtråd en hel vecka om det hade resulterat i att jag fick en sådan samling…
Först har vi pengarna. För summan motsvarande ett sådant 10-pack Rolex hade du kunnat bygga en samling på sisådär tusen Vostok Amphibian från 80-talet.
Bara en sån sak…
Sedan har vi snacket. Scen: Du sitter i baren på ditt favorithak med en Submariner på armen och någon säger ”Snygg klocka! Vad är det?”. ”En svindyr Rolex”, svarar du. ”Jaha. Och..?”. "Nä, det var väl det hela…”.
Raskt scenbyte. Nytt hak, annan klocka: ”Snygg klocka! Vad är det?”. ”En Vostok”, svarar du. ”Jaha. Och..?”. ”[du, två timmar senare] ”…men i övrigt finns det väl inte så mycket att säga.”

Rolex bär med sig prestige och alla känner till märket, inget snack om den saken. Men trots att det sålts miljoners fler Vostok, så är Vostok det exotiska märket. Jag menar, hur många vet du som har, eller ens känner till, Vostok? En Rolex är en snackis främst bland fellow Rolex-fans. Medan en Vostok ofta blir a conversation piece hos alla vare sig de gillar klockor eller ej.

Här är tre exempel på hur jag ser på det här med att samla.

Rolex-samlingen enligt ovan

Hade jag ägt den hade jag haft klockorna i en låsbar stålbox. Som jag hade förvarat i ett kassaskåp. Som jag hade släpat ner till banken.
Jag hade inte vågat använda klockorna eftersom om jag stött till nånstans så det blev en repa över hela klockan hade jag blivit skogstokig. Med min begränsade svensson-ekonomi hade en renovering praktiskt taget varit uteslutet.
Jag hade förvisso haft en samling som var värd mycket pengar. Men ingen glädje av dem som hobby. Det hade helt enkelt inte varit kul.

Nya Vostok

Att ha en hel radda nya och moddade Vostoks kan väl vem som helst stå ut med…😀
Men jag ser det inte som att samla på Vostok. Mer att man samlat på sig en massa Vostok. Förvisso ett rent nöje att välja dagens klocka. Men om man vid behov kan ersätta en pryl genom att helt enkelt bara köpa en ny ”över disk” så ser jag inte det som samlarobjekt. En ny moddad Vostok har man för att det en skitsnygg kvalitetsklocka, inte för att den har något samlarvärde.


Realterat
Se om jag har några Vostok Custom till salu för tillfället: Sökterm "Custom"

Gamla Vostok

Now you’re talkin’…
Det finns ovanliga Vostok som är intressanta oavsett skick. Det finns vanliga Vostok som är ovanliga att hitta i bra skick. Det finns NOS (New Old Stock) som är ett rent h-e att hitta. (Läs mer i avsnittet ”Vad ska jag samla?”)
Gemensamt för alla är att ett inköp av en klocka inte knäcker månadsbudgeten ens för människor med så medioker ekonomi som jag.
Med Vostok kan man använda klockorna dagligdags utan att oroa sig. Man har något rätt exotiskt och Vostok har ju till och med lite av kult-stämpel över sig. Och man har något på handleden som tveklöst sätter igång snacket på festen.


Realterat
Se de Sovjet-klockor, CCCP, jag har till salu för tillfället: Sökterm "CCCP"

Det är inte världens lättaste att få till just *den där* samlingen man vill ha (vilket ju ligger lite i sakens natur när man är samlare) så man får ha tålamod för att hitta rätt.
Men att samla gamla Vostok som hobby är helt enkelt riktigt jädrans kul!

Jag tror att det finns nån slags naturlig utvecklingskurva för Vostok-samlare. Man börjar för att man tycker det är kul med ovanliga klockor, där det finns många modeller att välja bland. Sedan blir man varm i kläderna och siktar in sig på klockor från Sovjet-eran. Nästa steg är enbart 3AKA3 och slutligen är man djupt i Vostokträsket och lägger alla sina surt förvärvade slantar på Amphibians från 60-talet...😀

Oavsett hur det blir med den saken så är det kul att samla Vostok!
Go for it! 😀 👍


Tillbaka till innehållsförteckningen

Bilder med tillstånd från Watches of the USSR
Dela artikeln!
Pin It

banner paypal