Litauiska Vostok-Europe har, namnet till trots, inga kopplingar till Ryssland

 
 

Användarbetyg: 5 / 5

Markera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktiv
 

Klassificeringen ser ut så här

3 ATM/30 meter = Vattenskyddad. Klockan klarar att bli nedstänkt.
5 ATM/50 meter = Vattentät. Klockan klarar enstaka, korta tillfällen i vatten.
10 ATM/100 meter = Vattentät. Klockan klarar bad och simning.
20 ATM/200 meter = Vattentät. Klockan klarar dykning.
(För att få kallas dykarur ska det klara minst 20ATM/200meter. Mindre än så och de får bara kalla sig vattentäta).

Är man inte "i branschen" kan man lätt bli förvirrad. Om klockan är klassificerad "30 meter" varför klarar den inte mer än att bli nedstänkt?
Förklaringen är att ATM/meter är ett statiskt mätvärde. Jag går inte på det tekniska. Finns mycket hitta på nätet om det.

Det är det där "30 meter" som ställer till det i vårt tänk. Ingen människa hade brytt sig om klassificeringen var ATM/PRAS. Eftersom ingen vet eller bryr sig om vad pras är. Vi hade bara konstaterat var gränsen gått för en klocka man kan simma med.
Jag jämför lite med våra proppar till elskåpet (vi som är gamla nog att komma ihåg sådana, unga läsare i moderna bostäder får googla... 😀). Grön 6A till vanliga lampor. Röd 10A till lite grövre grejor.
Vi bara rättade oss utan att ha en susning om hur det där ampere egentligen fungerade.

Men ändå..?

En högst ovetenskaplig förklaring (ATM-siffrorna är höftade för exemplets skull):
1ATM = Precis vid vattenytan
4ATM = Alldeles under vattenytan, och du rör svagt på armen
6ATM = Du börjar med bröstsim
8ATM = Du börjar power-crawla.

Enkelt förklarat så är det tryck som klockan utsätts för när du rör dig under vatten en helt annan sak än när en klocka under statiska och kontrollerade former hänger i en trycktestare. En arm som med full kraft körs ner i vatten kan utsätta klockan för ett tryck som motsvarar laboratoriets 10ATM-test.
Samma gäller för vattenkranen. Håller du klockan under vattenstrålen uppstår en påverkan som överstiger 3ATM i laboratorietest.

En klocka lever

Till detta har du omgivningen. En klocka du lämnar ute i frysgrader över natten krymper. En klocka i bastun blir större. Packningar och glas reagerar inte "i synk". Även om förändringarna är mikroskopiska så kan det vara tillräckligt för att skapa en glipa för gas/vatten.
Så in/ut ur duschen, tvätta varmt/skölja kallt, in/ut ur bastun kan påverka tätheten på din klocka. Ju högre ATM, desto mer klarar den även i det här avseendet.

Glasklart då alltså..?

I princip. Grundregeln är: Bada/duscha/basta inte med din 3ATM-klocka.
Däremot, utan att ha några vetenskapliga bevis för det, så är det min uppfattning att kvalitetsklockor tar till lite i underkant vad klockan klarar av, medan en ny "vattentät" 3ATM-klocka för 69 kr hos Clas Ohlson... Well, not so much...

Så hur ligger det till med Vostok?

Vostok säljer/har sålt klockor med 3/5/10 och 20ATM. För nya klockor är det att lita på.
För en icke trycktestad begagnad Vostok kan vattenskyddet aldrig garanteras. Av det enkla skälet att man inte kan veta vad klockan varit med om under resans gång. En aldrig så pytteliten skada i godset kring fästet för glas eller bakstycke kan leda till läckage.

Ett trycktest hos en urmakare går på runt ett par hundralappar. För Vostok Amphibian kan det vara värt det. Läcker den är det i värsta fall en skada i godset. I bästa fall bara nåt vajsing med packningarna. Kostar runt en femtilapp för ett paket (fast det är lite meckigt med packningen i kronan, bättre att köpa helt ny krona som kostar under hundralappen).
Mitt råd är att om du ska lämna in din Amphibian för trycktest så köp nya packningar de kan lägga in före testet. Det är ju en hyfsat överkomlig utgift.


Tillbaka till innehållsförteckningen

Bilder med tillstånd från Watches of the USSR
Dela artikeln!
Pin It

banner paypal